Een taxi bestellen

Een taxi is een door een ervaren chauffeur bestuurd vervoermiddel. Een taxi kan op afroep een of meerdere passagiers vervoeren. U kunt daarbij zelf de tijd aangeven wanneer u een taxi besteld als u bijvoorbeeld thuis moet worden opgehaald. De kosten kunnen worden afgesproken op basis van een vast bedrag of een bedrag per afstandseenheid. De taxi's in Nederland zijn van een goede kwaliteit. De auto's worden met een vaste regelmaat gekeurd en ook de chauffeurs zijn zeer ervaren. 


Doelgroep

De taxi's in Nederland kunnen worden ingedeeld naar doelgroep. Hierbij kunt u denken aan algemeen publiek, ouderen, zieken, scholieren, gehandicapten, reizigers en zakenmensen. Het grootse percentage, ongeveer 80% is in Nederland voor het vervoer van ouderen, zieken en leerlingen.  We kennen in Nederland het reguliere contant taxivervoer en contractvervoer. Het reguliere contant taxivervoer is het straat-taxivervoer. Voor het contract taxivervoer kunt u onder andere denken aan AWBZ- vervoer, leerlingenvervoer, Treintaxi, zittend ziekenvervoer, Deeltaxi en de Valys. Wanneer we denken aan de straat-taxi dan is dat een taxi die besteld wordt en waarbij contant wordt afgerekend per rit. De taxi kan worden besteld, maar ook worden gecharterd op straat of op een standplaats. Het is Nederland toegestaan een taxi te charteren door op straat het opsteken van de hand.


Taxi bestellen

U kunt in Nederland telefonisch een taxi bestellen via een taxicentrale. Wanneer u daarbij aangeeft wanneer en op welke plaats de taxi aanwezig moet zijn, kunt u zeker zijn dat hij op tijd aanwezig zal zijn. U kunt tegenwoordig ook een taxi online bestellen. Daarop geeft u de plaats van vertrek, het tijdstip en datum van vertrek aan. U geeft daarbij aan waar u naar toe vervoert wilt worden. U krijgt dan direct te zien wat de kosten zijn. Indien u akkoord gaat is de taxi op tijd aanwezig. Het is ook mogelijk om een bepaald taxibedrijf rechtstreeks te benaderen. Dat kunt u telefonisch doen. U kunt afspreken waar men u moet komen ophalen en naar toe brengen en ook op welk tijdstip.


De chauffeurs

Sinds 1 januari 2006 moeten nieuwe taxichauffeurs een diploma halen. Ze krijgen daarbij voertuigentechniek en sociale vaardigheden. Ook moeten ze aan enige taalbeheersing voldoen. De stratenkennis is meer naar de achtergrond geschoven omdat er gebruik wordt gemaakt van de navigatieapparatuur. Wanneer u het diploma heeft gehaald en een verklaring heeft van goed gedrag kunt u de chauffeurspas aanvragen bij het IVW. Heeft een chauffeur geen pas dan mag er niet als taxivervoer worden gereden. Illegaal vervoer in Nederland is strafbaar. 


Kosten van vervoer

Een straattaxi heeft een zogenaamde taxameter. Dit is een apparaat dat jaarlijks wordt gekeurd en geijkt. Het berekent de prijs van de taxirit. De prijs wordt berekend door de som van het starttarief, kilometertarief en tijdstarief. Er is een maximumtarief vastgesteld waardoor er onderling wel verschillen kunnen zijn. Bij de aanvang van een taxirit dient de taxameter in werking worden gesteld.

Over ons

Vervoer en transport

Welkom op deze site. Ik ben Jan, sinds een paar jaar ben ik begonnen met het bijhouden van al mijn taken in de vervoer en transport wereld. Sinds jonge man wilde ik al chauffeur worden, maar simpel was dit niet. Ik dacht, men maakt ritjes en levert af. Er komt echter veel meer kijken bij vervoer en transport. Dit interesseerde mij zo dat ik iedereen hierover wil inlichten. Wat zijn de regels? Hoe verloopt een transport opdracht? Op al deze vragen wil ik u met deze blog vooruit helpen zodat ook u de juiste keuze kan maken of gewoon kunt zien dat er meer is tussen het bedrijf en de chauffeur.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

20 juni 2017
Een taxi is een door een ervaren chauffeur bestuurd vervoermiddel. Een taxi kan op afroep een of meerdere passagiers vervoeren. U kunt daarbij zelf de